Bulgarian (HAD)

Жилища за хората, не за печалбата!

Виждаме как жилищното пространство се превръща в “злато от бетон”, акция на борсовия пазар. Все повече нови, скъпи апартаменти повишават наемите, докато броят на социалните жилища постоянно намалява. Квартали са преструктурирани с цел печалба: любимата механа, незаменимата детска градина и безценният киоск са застрашени или вече изместени. Наемите ни биват повишавани и плащаме все повече от доходите си за наем. Жилищните ни сгради се приватизират, продават и препродават с цел печалба. Апартаментите ни са скъпо реновирани и модернизирани, а наемите продължават да се покачват. Жилищата ни са трансформирани в офиси, ваканционни апартаменти или стоят свободни за инвестиция. Получаваме известия за прекратяване на договори и искове за удовлетворяване на собствени потребности. Принудително сме изгонени от апартаменти си, откъснати от кварталите си, оставени сме на улицата. Като бездомни хора сме принудени да живеем в нехуманни условия.

Повече няма да толерираме тази несправедливост и насилие. Обединяваме се и се противопоставяме.

Разпродажбата на градовете ни в интерес на малцина не е природен закон, а следствие от безпрепятствена икономическа система и политика, която сякаш е загубила компаса си на социална отговорност. Заедно можем да променим това!

Десетки хиляди, стотици хиляди излезнаха по улиците за справедлива политика на наемите в последните няколко години, за последен път на общоевропейския ден на действие на 6 април 2018г. в почти петдесет града. Тeзи упорити протести от безброй инициативи в множество градове постигнаха онова, което до скоро изглеждаше немислимо: в цялата страна се обсъждат таван на наема и отчуждаването на големи жилищни компании. Във Франкфурт на Майн, Оснабрюк и Берлин, наемателите имат право да вземат решение за преобразуването на общинските жилищни компании. В Гера и Берлин, цели квартали се рекомунизират. В много градове, се обитават изоставени сгради.

Ние, национална асоциация на инициативите на наемателите и групите за права над града, изискваме:

1. Искаме реални социални наеми и фундаментална промяна в закона за наемите. Без печалба от наеми!

2. Край на принудителното изгонване и на бездомността. Жилища на първо място (Housing First) в достойни апартаменти и легално изискуемо право на жилище!

3. Край на стоящите празни сгради! Изискваме отдаването под наем на празните сгради, с които се спекулира. Легализация на обитаемите изоставени сгради!

4. Реално демократично участие и колективни права на наемателите. Искаме да имаме глас относно какво се случва с нашите домове!

5. Нова общественополезна позиция в жилищния сектор, прекратяване на спекулациите с имоти, социализация на недвижими имоти, национализация на големи жилищни компании. Жилищното пространство не трябва да бъде стока!

6. Радикална промяна в курса в политиката и икономиката: ЗА солидарно и егологично градско развитие!

Докато правото ни на жилище не бъде отстояно, безумните наеми не бъдат регулирани и печалбите са по-важни от социалната справедливост, ще продължим да увеличаваме натиска! Присъединете се към световния ден за действие на 28.03.2020!

Заедно показваме: Има протест, съпротива, солидарност и алтернативи! Жилища за хората, не за печалбата!

Aktionsbündnis gegen Verdrängung und Mietenwahnsinn
(Съюз за действие срещу принудителното изгонване и безумните наеми), на 29 октомври 2019

 

Натиснете тук за списъка с текущите подписи.

Групи, които искат да се присъединят към този апел, моля изпратете имейл на info@housing-action-day.net