Romanian

Locuințe pentru oameni, nu pentru profit

În Germania, ca peste tot, spațiul de locuit s-a transformat în noul aur din beton și în acțiuni la bursă. Locuințele noi sunt inaccesibile, iar locuințele sociale dispar. În jurul nostru, orașul se shimbă în favoarea profitului, barul nostru preferat, grădinița și chioscul necesar sunt în pericol, dacă nu s-au închis deja. Chiria noastră crește zi de zi, în timp ce salariul nostru stagnează. Casele noastre se privatizează și se fac afaceri nerușinate cu ele. Locuințele noastre sunt renovate doar ca să ni se poată cere și mai multă chirie. Multe dintre ele sunt transformate în birouri, apartamente pentru turiști sau se țin goale pentru speculă. Când contractele noastre se încheie, ne evacuază și ne exclud din cartierele noastre. Mulți dintre noi ajung pe stradă, unde trebuie să trăiască în condiții inumane.

Nu mai suportăm această nedreptate. Rezistăm prin solidaritate!

Faptul că orașele noastre au fost vândute în interesul celor puțini nu este un proces natural, ci este rezultatul unui sistem economic greșit și al unei politici care nu are nicio treabă cu responsabilitatea socială.

În ultimii doi ani, zeci și sute de mii am ieșit în stradă ca să demonstrăm pentru o politică justă de locuire. Data trecută, pe 6 Aprilie 2019, am demonstrat împreună în aproape 50 de orașe din Germania și peste tot în Europa. Printre altele, acestui protest insistent îi putem mulțumi pentru ceea ce până ieri părea imposibil: azi se vorbește peste tot în Germania despre plafonarea chiriilor și despre exproprierea companiilor mari. Chiriași din Franfurt, Osnabrück sau Berlin revendică întemeiarea societățiilor comunale de locuințe. În Gera și în Berlin, cartiere întregi au fost recomunalizate. În mai multe orașe au fost ocupate locuințe și clădiri goale.

Noi, alianța grupurilor care luptă pentru dreptul la oraș, revendicăm următoarele:

1. Chirii sociale.

2. Sfârșitul evacuăriilor. Pentru că nimeni nu trebuie să ajungă pe stradă, cerem locuințe adecvate și un drept la locuire pentru toți.

3. Gata cu clădiriile goale! Revendicăm obligarea închirierii locuințelor și spațiilor comerciale golite cu intenții speculative. Revendicăm legalizarea ocupărilor de case goale!

4. Participare democratică și drepturi colective pentru chiriași. Și noi trebuie să avem un cuvânt despre ce se va întâmpla cu ‚acasa noastră’.

5. O politică locativă nouă, comunală, un sfârșit al speculațiilor, recomunalizarea completă a terenurilor și imobilelor care aparțin marelor companii. Locuința și terenul nu sunt marfă!

6. Un schimb radical al politicii economice și de locuire pentru o dezvoltare urbană ecologică și socială.

Până ce dreptul nostru la locuire nu este complet, nebunia de chirii nu s-a terminat și profitul este mai important decât oameni și justiția socială, n-o să încetăm. Alătură-te și tu Housing Action Dayul
global pe 28 Martie 2020.

Împreună vom arăta că există rezistență, solidaritate și alternative!

Locuire pentru oameni, nu pentru profit!