Serbisch

Stanovanje za ljude – ne za profit!

Vrednost stambenog prostora se danas meri zlatom. Stanovima se spekuliše na berzama. Zbog toga se gradi sve više novih, nepriuštivih stanova dok broj socijalnih postepeno stanova opada. Komšiluci i celi kvartovi se prilagođavaju potrebama profita. Nekada naše omiljene kafane, školice i radnje stoje zatvorene ili se nalaze pred zatvaranjem. Naše kirije skaču dok trošimo većinu naših primanja na plaćanje stana. Naši domovi se privatizuju i „obrću“ za profit. Naši stanovi se „renoviraju i modernizuju“ a naše kirije neprekidno skaču. Naše zgrade se pretvaraju u kancelarije, turističke apartmane ili ostaju prazni da služe kao puka investicija. Prisilno nas iseljavaju iz naših stanova na ulicu. Kao beskućnici prinuđeni smo da se snalazimo u ponižavajućim uslovima.

Nećemo više trpeti ovu nepravdu i nasilje. Staćemo zajedno, rame uz rame I odupreti se!

Prodaja gradova zarad interesa manjine nije prirodna nužnost već posledica razuzdanih ekonomskih politika koje su zaboravile na odgovornost prema društvu. Zajedno možemo promeniti to!

Prethodnih godina stotine hiljada ljude je izašlo na ulice zahtevajući pristupačne kirije I humane urbane politike. Poslednje ovakvo okupljanje se dogodilo 6. aprila 2018. tokom Evropskog dana akcije. Tekući otpor koji potiče iz brojih inicijativa je u mnogim gradovima postigao ono što se samo nedavno činilo nemogućim. Pokrenuta je diskusija o zamrzavanju kirija na nacionalnom nivou I eksproprijaciji gigantskih stambenih kompanija. U Frankfurtu na Majni, Osnabruku I Berlinu, podstanari su ovlašćeni da donose odluke koje se odnose na restruktuiranje opštinskih stambenih institucija. U Geri i Berlinu čitava naselja su vraćena u vlasništvo opštine. U mnogih drugim gradovima su u toku okupacije praznih stanova.

Kao nacionalna asocijaca podstanarskih incijativa I organizatora Prava na grad mi zahtevamo:

1.
Društveno odgovorne cene zakupa stanova I radikalnu izmenu podstanarske regulative. Nema profita od rente.

2.
Kraj prinudnih iseljenja I beskućništva. Zahtevamo kvalitetnije stanove I uvođenje zakonsko obvezujuće prava na dom.

3.
Kraj praznim stanovim! Zahtevamo da iznajmljivanje praznih stanova postane obaveza vlasnika. Legalizovati pravo na okupaciju.

4.
Istinsko demokratsku participaciju I kolektivna prava podstanara. Zahtevamo da budemo pitani za budućnost naših domova!

5.
Novi neprofitni status stambenog sektora, kraj špekulaciji sa građevinskim zemljištem, društveno vlasništvo nad građevisnkim zemljištvem, nacionalizaciju velikih stambenih kompanija. Životni prostor i zemlja nisu robe!

6.
Radikalne promene pravca politike I ekonomije: za solidarnost I ekološki urbani razvoj! Bez nametanja prava na dom neće biti kraja podstanarskom paklu.

Rast kirija će nadvladati društvenu pravdu. Moramo nastaviti da pružamo otpor! Pridružite nam se na svetskog Danu Stamene Akcije 28.3.2020!

Stanimo zajedno u protest, solidarni – imamo šansu da se izborimo za alternativu!

Stanovanje za ljude – ne za profit!

Aktionsbündnis gegen Verdrängung und Mietenwahnsinn (Alijansa protiv prinudnih iseljenja I podstanarskog pokla),
29. oktobar 2019.
Kliknite ovde za listu potpisnica
Organizacije koje žele da potpišu ovaj poziv mogu da se obrate na: info@housing-action-day.net